Witaminy dla kobiet w ciąży
W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie organizmu kobiety na składniki odżywcze. W czasie tych dziewięciu miesięcy kobieta odpowiada nie tylko za swoje zdrowie, ale również rozwój i bezpieczeństwo malucha. U niektórych kobiet konieczna jest w tym czasie suplementacja witaminami i minerałami. A jakie są najważniejsze składniki odżywcze dla przyszłych mam?
Kwas foliowy – wpływa na rozwój dziecka
Kwas foliowy to witamina nie tylko dla kobiet w ciąży, ale również tych, które planują ciążę. Już trzy miesiące przed planowanym rozpoczęciem starań się o potomstwo, kobieta powinna zacząć przyjmować dodatkową dawkę kwasu foliowego. Jest ona ta niezwykle ważna, zwłaszcza na początku ciąży, ponieważ ma ona wpływ na rozwój cewki nerwowej. W późniejszych etapach rozwinie się ona w mózg i rdzeń kręgowy. Jeśli w diecie przyszłej mamy zabraknie kwasu foliowego, to u dziecka może wystąpić bezmózgowia, wodogłowia, czy rozszczep kręgosłupa. A takie wady rozwoju u zarodka mogą prowadzić do poronienia na początku ciąży. U przyszłej mamy niedobór kwasu foliowego może powodować anemię, przewlekłe zmęczenie, czy doprowadzić do problemów z koncentracją. Warto również wiedzieć, że nie tylko kobiety powinny przyjmować kwas foliowy. Zaleca się jego przyjmowanie również mężczyzną, którzy chcą starać się o potomstwo. Przecież zarodek nie jest stworzony jedynie z komórki jajowej kobiety, ale to połączenie DNA kobiety i mężczyzn.
Dawka kwasu foliowego dla kobiet w ciąży
Kobiety, które dopiero planują potomstwo oraz kobiety w ciąży powinny przyjmować przynajmniej 1 mg kwasu foliowego dziennie. Nie zawsze potrzebne są suplementy diety, które zwierają tę witaminę, ponieważ można ją dostarczać wraz z pokarmem. Jej duża dawka znajduje się w zielonych warzywach i owocach. Jednak takie produkty pokrywają zaledwie połowę dziennego zapotrzebowania, więc warto rozpocząć dodatkową suplementację. Nie trzeba się obawiać przedawkowania kwasu foliowego. Nie jest to możliwe, ponieważ nadmiar tej witaminy zostaje wydalony z organizmu razem z moczem. Jest to witamina, która nie jest łatwo przyswajalna, więc duża część społeczeństwa cierpi na jej niedobór.
Witaminy z grupy B – nie możesz o ich zapomnieć
Witaminy z grupy B to również bardzo ważny składnik dla kobiet w ciąży. W trakcie tych dziewięciu miesięcy mogą pojawić się zaburzenia hormonalne, które mogą nieść ze sobą ryzyko dla zdrowia przyszłej mamy i nienarodzonego jeszcze dziecka. Jednak spożywanie odpowiedniej ilości tych witamin może zapobiec takim zaburzeniom, ponieważ regulują one pracę gospodarki hormonalnej. Witaminy z grupy B mają również wpływ na rozwój dziecka. Wpływają na proces przemiany materii, mają wpływ na pracę układu nerwowego oraz jego rozwój i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. A co więcej witaminy te mogą pomóc w walce z porannymi mdłościami, które tak często doskwierają przyszłym mamom na początku ciąży. Witaminy z grupy B powinno się przyjmować w następujących porcjach:
- Witamina B1 – dzienna dawka nie powinna być mniejsza niż 1,4 mg.
- Witamina B2 – Dzienna dawka powinna wynosić 1,6 mg.
- Witamina B6 – Dawka dla kobiet w ciąży to 1,5-2 mg.
- Witamina B12 – Dzienna dawka dla kobiet w ciąży to 20 ug.
Witaminy z grupy B można dostarczać do organizmu wraz z pokarmem. W czasie trwania ciąży najlepiej sięgać po warzywa i owoce. Witaminy z grupy B znajdują się również w ciemnym pieczywie, ryżu, jajkach makaronie, orzechach, rybach i mięsie.
Witamina C dla kobiet w ciąży
Wydawać nam się może, że witamina C ma największy wpływ na odporność. Jednak w czasie ciąży nie chroni ona jedynie przed infekcjami, ale ma wpływ na aż trzysta różnych procesów zachodzących w organizmie. Ma ona wpływ na pracę gospodarki hormonalnej. Warto spożywać ja razem z żelazem, ponieważ zwiększa ona jego przyswajalność. W trakcie ciąży kobieta powinna przyjmować 85 mg witaminy C na dobę. Najlepiej jej źródeł szukać w cytrusach i warzywach, jednak w kryzysowych sytuacjach można sięgnąć po suplementy diety z tą witaminą. Witamina C jest bardzo ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ ma ona wpływ na rozwój dziecka. Jej niedobór może prowadzić do problemów z rozwojem układu nerwowego co może prowadzić do problemów z koncentracją, kiedy dziecko zacznie już podrastać. Warto również pamiętać, że nadmiar witaminy C może być szkodliwy. Jej przedawkowanie w ciąży może powodować zaburzenia rozwoju płodu.
Witamina E – zmniejsza ryzyko poronień
Jest to bardzo ważna witamina na początki ciąży i przez całe dziewięć miesięcy nie może jej zabraknąć w diecie przyszłej mamy. Jest ona tak niezwykle ważna, ponieważ mniejsza ona ryzyko poronień, które najczęściej występują w pierwszym trymestrze ciąży lub przedwczesnego porodu. Ma ona również wpływ na rozwój dziecka. Chroni go przed wadami układu nerwowego. Ma wpływ na wzrok oraz wspomaga transport składników odżywczych do tkanek. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 12 mg witaminy E na dobę. Niedobór witaminy E jest bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Prowadzić może do natychmiastowego osłabienia mięśni, niedokrwistości oraz kłopotów ze skórą. Można ją znaleźć w olejach roślinnych. Jednak specjaliści zalecają kobietom w ciąży przyjmowanie dodatkowych suplementów, które uchronią przyszłe mamy przed niedoborem tej ważnej witaminy.
Witamina D – mocne kości i zęby, ale to nie wszystko
Spożywanie witaminy D jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży. Jest to witamina, która zwiększa przyswajalność wapnia, czyli ma ona wpływ na zdrowe zęby i kości. Jej niedobór może więc prowadzić do kłopotów z kruszącymi się zębami oraz łapiącymi się kośćmi nie tylko u przyszłej mamy, ale również u dziecka. Niedobór witaminy D ma także wpływ na pogorszenie się zdrowia dziecka i mamy oraz zwiększenie ryzyka zachorowania na nowotwory, czy cukrzyce typu 1. Ze względu na to, że witamina D jest tak ważna dla kobiet w ciąży, a niemal całe społeczeństwo cierpi z powodu jej niedoboru, witamina D powinna być dodatkowo suplementowana przez kobiet w ciąży przez cały okres brzemienny. Dzienna dawka witaminy D dla kobiet brzemiennych to 10 ug.
Witamina K – dla przyszłych mam i kobiet karmiących
Kobiety w ciąży i młode mamy powinny przyjmować odpowiednią dawkę witaminy K. Ma ona wpływ na krzepliwość krwi, dzięki czemu chroni nas przed krwotokami, także tymi wewnętrznymi. Ma ona również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Uczestniczy ona w budowie kości i jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Nie może jej zabraknąć w diecie kobiety w ciąży oraz młodej mamy karmiącej piersią, ponieważ na początku, zaraz po porodzie, organizm malucha nie jest w stanie sam wytworzyć tego cennego składnika. Dzienna dawka dla kobiet w ciąży to 0,03 mg na kilogram masy ciała. Można dostarczyć witaminę K wraz z pokarmem. Znajdziemy ją w kalafiorze, sałacie, brokułach, kefirze i jogurcie.
Witamina A – wpływa na wzrok dziecka
Jest to witamina, która ma wpływ na rozwój narządu wzroku i dziecka oraz wpływa na jego wzrost. To jednak nie wszystko. Nie może jej zabraknąć, ponieważ ma ona wpływ na budowę kości i zębów. Chroni ona płód przed wadami. W czasie ciąży kobieta powinna przyjmować 1200 ug witaminy A na dobę. Co oznacza, że zjadając dwie marchewki zapewni ona dzienną dawkę na ten składnik. Należy pamiętać, że niedobór witaminy A ma negatywny wpływ na przyszła mamę i dziecko. Może prowadzić do problemów ze wzrokiem, zaburzeń układu odpornościowego oraz osłabienia kondycji skóry. Nie można jej jednak przedawkować. Nadmiar witaminy A jest niebezpieczny i we wczesnych etapach ciąży może powodować poważne wady i choroby u dziecka, co może przyczynić się do poronienia.
W czasie ciąży należy konsultować się z lekarzem prowadzącym, który podpowie nam jakie witaminy najlepiej brać, w jakich dawkach i podpowie, czy konieczna jest dodatkowa suplementacja. Możliwe, że konieczne będą odpowiednie badania, które określą jakie witaminy są nam najbardziej potrzebne, ponieważ mamy ich niedobór, a jakie witaminy mamy na prawidłowym poziomie.
Opracowała : Klaudia Ozimek
Reklama
Następny artykuł: Jak wyspać się w ciąży