Czosnek w ciąży – czy można go jeść?

Czosnek w ciąży – czy można go jeść?

 

Każdy z nas zna właściwości czosnku oraz jego szerokie zastosowanie. Ma on wiele niezbędnych i silnych składników, dzięki czemu działa on niemal jak naturalny antybiotyk. Idealne sprawdza się podczas przeziębienia, a jak wiadomo w ciąży nie powinno spożywać się leków na przeziębienie, kaszel, czy katar, chyba że są one przeznaczone dla kobiet ciężarnych. Wiele kobiet decyduje się na sięgnięcie po naturalne środki do leczenie przeziębienia, czy innych dolegliwości. Stąd pojawia się pytanie, czy czosnek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?

Czosnek jest bezpieczny w ciąży i można go spokojnie spożywać, bez obaw, że będzie miał on negatywne działanie na rozwój płodu, czy zdrowie przyszłej mamy. Jest to produkt, który idealnie wpływa na odporność ciążową. Pomaga przy leczeniu przeziębień i innych dolegliwościach. Warto jednak, by lekarz wiedział, że spożywasz czosnek, a przed jego zjedzeniem najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym, by zdecydował on, czy nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.


Właściwości czosnku

W czasie ciąży kobiety mają osłabiona odporność i często zdarza im się przeziębić. Nie mogą one sięgnąć po zwykłe leki na przeziębienie, po które sięga większość osób. Nie są one bezpieczne dla kobiet w ciąży, więc decydują się one na szukanie pomocy w naturalnych środkach leczenia, które mogą wesprzeć odporność. Jedzenie czosnku w ciąży jest bezpieczne, jego właściwości prozdrowotne nie raz były potwierdzane przez liczne badania. To w starożytności odkryto pierwsze właściwości lecznicze czosnku. Jest on znany jako naturalny antybiotyk już od wieków. W Egipcie był on podawany na bóle głowy, ukąszenia owadów, a także na problemy z sercem. Rzymianie stosowali go do przemywania ran oraz jako środek stymulujący.

Jednym z najważniejszych związków znajdujących się w czosnku jest allicyna. Nie jest ona obecna w surowym ząbku czosnku, by została ona uaktywniona czosnek musi zostać pokrojony, żuty, czy też zgnieciony. W czasie tego zabiegu allina znajdująca się w czosnku przekształca się w allicyna, a ta ma silne działanie:

  • Przeciwzakrzepowe,
  • Przeciwmiażdżycowe,
  • Przeciwnowotworowe,
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwgrzybicze

W czosnku znajduje się również wiele innych składników odżywczych. Jest to źródło witamin takich jak, witamina A, B1, B2, PP i C. Nie zabraknie w nim, potasu, magnezu, wapnia i chromu. To dlatego czosnek ma tak wiele właściwości. Ze względu na jego bogaty skład ma on wiele właściwości prozdrowotnych, jednak, czy wszystkie składniki znajdujące się w czosnku są bezpieczne dla kobiet w ciąży?


Zadania czosnku – w czym może pomóc

Czosnek jest rośliną, która ma właściwości naturalnego antybiotyku. Dla większości z nas jego najbardziej znane właściwością to działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Ma on również wiele innych właściwością, dlatego tak wiele osób sięga po niego podczas przeziębień, czy innych dolegliwości zdrowotnych. Jednak, czy można jeść czosnek w ciąży? Czosnek ma aktywne działanie na pracę naszego układu pokarmowego i trawiennego. Skutecznie niszczy on rozwój bakterii, które są odpowiedzialne za powstawanie stanu zapalnego w żołądku i wątrobie. Są to bakterie, które przyczyniają się do powstawania komórek rakowych w żołądku. Czosnek pobudza rozwój dobrych bakterii w jelitach, dzięki czemu wzmacnia florę bakteryjną w jelitach człowieka. Podczas trawienia wytwarzają się silne rakotwórcze substancje, a czosnek ma zdolność do ich niszczenia. Badania udowodniły, że spożywanie czosnku w odpowiednich ilościach może zapobiec powstawaniu raka jelita grubego i okrężnicy. Jest on polecany osobom z podwyższonym cholesterolem we krwi, ponieważ jest składnikiem, który obniża poziom złego, a podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi. Ma więc działanie przeciwmiażdżycowe.


Czosnek na kaszel i na katar

Czosnek ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne więc skutecznie niszczy bakterie i wirusy, które są odpowiedzialne za powstawanie infekcji dróg oddechowych. Obecne w czosnku związki mają możliwość niszczenia wirusów, które są odpowiedzialne za występowaniu nieżytu nosa, a także pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Jest on również polecany na opryszczkę, a jest ona niezwykle groźna dla kobiet w ciąży. Czosnek na przeziębienie jest tak skuteczny, ponieważ jego głównym zdaniem jest pobudzanie układu odpornościowego do pracy i szybkiej odpowiedzi na atak drobnoustrojów. W ciąży stosownie leków na przeziębienie nie jest zalecane, dlatego pojawia się pytanie, jak leczyć przeziębienie w ciąży? Najlepiej wybrać naturalne składniki, które mają działanie lecznicze. Ze względu na swoje szerokie działanie, czosnek będzie odpowiednim lekiem na przeziębienia dla kobiet w ciąży. Jednak należy spożywać go z umiarem. Czosnek można przedawkować, a ma on działanie rozrzedzające krew, co przyczynić się może do krwotoku, co grozić może przedwczesnym porodem, czy poronieniem. W trzecim trymestrze ciąży należy więc zachować szczególną ostrożność podczas korzystania nawet z naturalnych leków na przeziębienie.

Autor: Klaudia Ozimek

Następny artykuł: Co można pić w ciąży?